Vandra i Klöva Hallar ravinen – en magisk värld

En fantastisk vårvandring är att gå nere i ravinen i Klöva Hallar. Här nere råder en helt annan lite trolsk, vild och magisk värld. Upplev bokens nyutslagna ljusgröna blad, blommande vitsippor, ormbunkarnas utrullning och alla fåglar som jagar insekter längs Klövabäcken.

Starta vandringen från parkeringen vid Klöva Hallars gamla dansrestaurang. Gå direkt från parkeringen neråt längs Skåneleden. Efter bara 30-40 meter sväng vänster in på en omärkt stig. Välkommen till en annan värld. Stigen underhålls inte, så ibland får man klättra över nedfallna träd, över stenar och stenblock från rasbranterna. Efter bara en kort bit stöter du på Klövabäcken som du sedan följer.

Första chansen att avbryta vandringen har man ungefär vid 56.090028, 13.102450, där man kan gå upp ur ravinen genom ’grytan’. Bara en kort sträcka längre fram kommer man till en liten betesäng, här går ytterligare en stig uppför. Men fortsätt absolut nere i ravinen, denna magiska miljö har bara börjat.

Ytterligare en gammal betesäng kan man skymta på andra sidan bäcken. Har du möjlighet, så vada absolut över Klövabäcken och utforska andra sidan, kanske stanna och ta en paus och bara ta in denna unika miljö.

Man kan gå fram till Soffebacken, men där går rasbranterna ända ner till Klövabäcken så det blir ingen plats kvar att gå på. Snett bakåt uppför rasbranten går en liten stig upp ur ravinen, ungefär vid
56.084371, 13.107965. Väl uppe på ravinkanten stöter man på Skåneleden som man kan följa tillbaks till parkeringen.

Nere i ravinen fungerar GPS bra, men mobiltäckningen är dålig eller obefintlig så ta det försiktigt bland stock och sten.

Foto: Mikael Persson

Pin It on Pinterest