Klöva hallar

Vandra i Klöva Hallar ravinen – en magisk värld

En fantastisk vårvandring är att gå nere i Klöva Hallar kanjonen. Här nere råder en helt annan lite trolsk, vild och magisk värld. Upplev bokens nyutslagna ljusgröna blad, blommande vitsippor, ormbunkarnas utrullning och alla fåglar som jagar insekter längs Klövabäcken.

Starta vandringen från parkeringen vid Klöva Hallars gamla dansrestaurang. Gå direkt från parkeringen nedåt, längs Skåneleden. Efter bara 30-40 meter sväng vänster in på en omärkt stig. Välkommen till en annan värld. Stigen underhålls inte, så ibland får man klättra över nedfallna träd, över stenar och stenblock från rasbranterna. Efter bara en kort bit stöter du på Klövabäcken som du sedan följer nere i kanjonens botten.

Första chansen att avbryta vandringen har man ungefär vid 56.090028, 13.102450, där man kan gå upp ur ravinen genom ’grytan’. Fortsätter du kommer du efter bara en kort sträcka, fram kommer man till en liten äng, här går ytterligare en stig uppför. Men fortsätt absolut nere i ravinen, denna magiska miljö har bara börjat.

Ytterligare en gammal äng kan man skymta på andra sidan bäcken. Har du möjlighet, så vada absolut över Klövabäcken och utforska andra sidan, kanske stanna och ta en paus och bara ta in denna unika miljö.

Fortsätt fram till Soffebacken. På några ställen går rasbranterna ända ner till Klövabäcken, så det kan bli trångt att passera, men det går. Där bäcken svänger 90 grader, mitt för Soffebacken, stöter du på en liten grillplats. Där finns en bra stig uppåt, ur kanjonen. Det är en tuff stigning uppför, men väl uppe stöter du på Skåneleden som man kan följa tillbaks till parkeringen.

Nere i kanjonen fungerar GPS bra, men mobiltäckningen är dålig eller obefintlig, så ta det försiktigt bland stock och sten.

Foto: Mikael Persson

Pin It on Pinterest