Klöva hallar

Höst i Klöva Hallar

På hösten är Klöva Hallar som vackrast uppe på kanjonkanterna. Här kan man sätta sig ned någonstans i lingon- och blåbärsriset med en fika och njuta av tystnaden och utsikten ut över kanjonen med alla trädens färger. Bästa tiden är de två sista veckorna i oktober då är färgprakten som mest intensiv.

Det flesta av Klöva Hallars besökare väljer att parkera nere vid den gamla dansrestaurangen och sedan vandra en sträcka längs Skåneleden, kanske besöka utsiktsplatsen alldeles i början av kanjonen. Här är vackert men det är ingenting av vad Klöva Hallar har att erbjuda lite längre in i kanjonen.

Utsikt åt nordväst, Soffebacken till vänster.

Det bästa stället att parkera på är vid vindskyddet i Krika Skog (56.08361, 13.12571). Därifrån går man ned till kanjonkanten och sedan västerut. Efter bara drygt 150 meter kan man gå ut på en landtunga. Här är man på solsidan av kanjonen och kan på soliga dagar njuta av värmen.

Längst ut på landtungan har man fin utsikt åt nordväst förbi Soffebacken vars lodräta bergväggar reser sig från botten av kanjonen. Här sitter du i praktiken på taket av grottan Jättestuan som ligger i rasbranten strax under.

En annan mycket vacker plats är att vandra in i skogen vid Klöva Mölla (56.07253, 13.12103). Följ skogsvägen, förbi vackra gamla betesmarker, till spetsen av landtungan som delar Klöva Hallar kanjonen. Här finns en fantastisk plats med utsikt mot Soffebacken i nordväst (56.07942, 13.11743).

Betesmarker nära Klöva Mölla.
Utsikt mot Soffebacken.

Foto: Mikael Persson.
Bilderna får ej användas utan fotografens tillstånd.

Pin It on Pinterest