KlåverödKlöva hallarSkäralidSöderåsens nationalpark

Söderåsens okända dalgångar

Hard-core vandring öppnar sinnet. Vandra riktigt långt, med tung packning blir en andlig upplevelse. Anpassningsbar, att gå ytterligare några kilometer för vatten. Välkomna det oväntade, fika på anrika pensionatet, ger förnyad energi.

Av Anders Hermansson.

Söderåsens hålvägar, dåtida motorvägar. Foto: Anders Hermansson.

Vi valde att starta vandringen vid Klöva Hallar. Platsen är lika majestätisk som den betydligt mer kända Skäralid, men du slipper trängseln.

Inledningsvis gick vi uppe på rasbranterna, på de gamla hålvägarna, som mejslat sig ned i marken till oigenkännlighet.

Carl Von Linné, tyckte att Söderåsenborna var ett märkligt folk. Egentligen var Söderåsenborna enbart fattiga torpare och backstugusittare, som försökte överleva på magra tegar. Mest känd var ”Lia-spöket”, den torpare som slet hårdast, på de brantaste av odlingslotter.

Framme vid Skäralid (Korsvägen), bestämmer vi oss för att fortsätta längs dalgången, på ravinens botten. Det är en betydligt svårare väg att gå och visar sig när vi blir ensamma på stigen.

Dalgången följer Dejebäcken och det klara vattnet skapar en unik miljö för djur och växter. Du blir förflyttad till regnskogen och de döda träden ligger fällda över hålvägen. Vägen består av stenar som ramlat ned från rasbranterna och det tilltagande regnet gör dem vådligt hala.

Söderåsen var hemmaarena för snapphanarna och dalgångarna blev perfekta gömställen för överfall på svenska soldater. Mest känd är berättelsen om Kopparhatten, där en snapphaneflicka fredade sig genom att knuffa en svensk soldat ut över stupet.

Dagsetappen på 20 km får anses mer än väl godkänt med tanke på både väderleken och underlaget.

Söderåsens dalgångar är en okänd pärla, där utmaningen gör skäl för mödan. Belöna dig sedan på Fenix Konditori i Röstånga eller mer storslaget på gästgiveriet.

Sträcka; Skåneleden, SL 3:2 till 3:5

Pin It on Pinterest