Övrigt

Med kartan i mobilen

Att använda en mobil med GPS, en bra mobilapp med en topografisk karta, är ett fantastiskt hjälpmedel jämfört med förr då man bara hade karta och kompass. Tack vare GPS’en vet du alltid exakt var du är.

Det finns flera appar som erbjuder den svenska topografiska kartan. Visitsoderasen.se använder mobilappen ’Topo GPS Sverige’ som fungerar bra för både vandring och cykling och är enkel att hantera. Den finns för både Android och iOS och kostar när detta skrivs ca 40 SEK, vilket är väl investerade pengar.

Starta ruttinspelning (-,- h:m) längst ned till vänster, och knappen rutter till höger (Y).

Se till att du har anslutning till internet och att GPS’en är tillslagen. Installera, starta och betala appen som vanligt.

Efter start av appen visas kartan centrerad på platsen där du befinner dig för ögonblicket. Du kan flytta kartan, zooma in och ut med fingrarna. I överkanten har du en knapprad och i underkanten det som kallas för dashboard’en.

Kartor offline
När du använder appen så sparas kartrutorna automatiskt i mobilen efter hand, under förutsättning att du är uppkopplad till internet. Kartorna finns därefter tillgängliga även om du är offline, vilket är viktigt eftersom man inte alltid har mobiltäckning ute i naturen. Du kan också välja att ladda ner alla kartrutor för hela Sverige direkt (rekommenderas). Gå till appens inställningar och välj Kartnedladdning.

Spela in din rutt
Startar du inspelning av rutten genom att klicka på -,- h:m längst ned på skärmen i dashboarden, då ritas din vandring upp på kartan efterhand, och det är lätt att se var du har gått eller cyklat. Det ger en frihetskänsla att inte behöva vara orolig för att vara vilse, man vågar testa nya omärkta stigar och vägar. Tänk bara på att se till att mobilen är fullt laddad när du ger dig ut. Är du iväg flera dagar är det bra att ha en powerbank med dig, för säkerhets skull.

Pin It on Pinterest