Nackarpsdalen

Nackarpsdalen och Odensjön

Nackarpsdalen är tillsammans med Skäralid och Klöva hallar en av de tre större sprickdalarna på Söderåsen. Nackarpsdalen är kanske inte lika dramatisk, utan har en jämn och öppen dalbotten, men det är en av de vackraste platserna på Söderåsen.

Inne i Nackarpsdalen ligger den nästan runda Odensjön i en gryta som omges av 30 meter höga rasbranter. Platsen är mycket speciell och sägenomspunnen, förr trodde man att den var bottenlös och hade en förbindelse till Lunds domkyrka. Detta stämmer givetvis inte, sjön är 20 meter djup. Namnet ska Odensjön ha fått på grund av den cirkelrunda formen som liknas vid guden Odens enda öga.

Foto: Pål-Nils Nilsson / Riksantikvarieämbetet

Odensjön är en populär bad- och picknickplats. Det finns inplanterad fisk i Odensjön, fiskekort krävs. Varje sommar brukar det anordnas musikevenemang vid Odensjön, där scenen är på en flotte mitt i sjön.

Skall man vandra i Nackarpsdalen parkerar man enklast vid busstationen, intill Röstånga gästis, här ligger också entrén till Söderåsens Nationalpark och Villa Söderåsen B&B. Från Nationalparkens entré vandrar man på fin stig bort till Odensjön. Därifrån kan man fortsätta längre in i Nackarpsdalen. Ett tips är att på tillbakavägen följa Skåneleden som går ovanför Odensjön.

Wikipedia: Odensjön
fiske.odensjon.se

Foto: Mikael Persson

Pin It on Pinterest