Vandra med mobil och GPS

Söderåsleden har inga ledmarkeringar i naturen. Bästa sättet att vandra leden är att använda en mobil med GPS, en bra mobilapp med en topografisk karta och Söderåsledens GPX-filer. Så här fixar du det.

Det finns flera appar som erbjuder den svenska topografiska kartan. Visitsoderasen.se använder mobilappen ’Topo GPS Sverige’ som fungerar bra och är enkel att hantera. Den finns för både Android och iOS och kostar när detta skrivs 40 SEK, vilket är väl investerade pengar.

Starta ruttinspelning (-,- h:m) längst ned till vänster, och knappen rutter till höger (Y).

Se till att du har anslutning till internet och att GPS’en är tillslagen. Installera, starta och betala appen som vanligt.

Efter start av appen visas kartan centrerad på platsen där du befinner dig för ögonblicket. Du kan flytta kartan, zooma in och ut med fingrarna. I överkanten har du en knapprad och i underkanten det som kallas för dashboard’en.

Kartor offline
När du använder appen så sparas kartrutorna automatiskt i mobilen efter hand, under förutsättning att du är uppkopplad till internet. Kartorna finns därefter tillgängliga även om du är offline, vilket är viktigt eftersom man inte alltid har täckning ute i naturen. Du kan också välja att ladda ner alla kartrutor för hela Sverige direkt (rekommenderas). Gå till appens inställningar och välj Kartnedladdning.

Ladda Söderåsledens GPX-fil
För att få in Söderåsledens sträckning i din mobil så surfar du till https://visitsoderasen.se/soderasleden/ med mobilen, väljer etapp och pekar på länken för etappens GPX-fil. Mobilen frågar första gången vilken app du vill öppna filen i, välj Topo GPS. Rutten visas på kartan, och finns också sparad i appen under knappen ’Rutter’ (den med två pilar som delar sig och liknar ett Y) längst till höger på dashboarden. Ladda på samma sätt GPX-filerna för alla Söderåsledens etapper.

Vandra med GPS i mobilen
Att ha med sig ett sådant här hjälpmedel är fantastiskt jämfört med förr då man bara hade karta och kompass. Tack vare GPS’en vet du alltid exakt var du är. Startar du inspelning av rutten genom att klicka på -,- h:m längst ned på skärmen i dashboarden, då ritas din vandring upp på kartan efterhand, och det är lätt att se var du har gått. Det ger en frihetskänsla att inte behöva vara orolig för att gå vilse, man vågar testa nya omärkta stigar. Tänk bara på att se till att mobilen är fullt laddad när du ger dig ut. Vandrar du flera dagar är det bra att ha en powerbank med dig, för säkerhets skull.

Mer info
https://www.topo-gps.com
https://visitsoderasen.se/soderasleden/
http://soderasleden.se

Pin It on Pinterest