Välkommen till Söderåsleden

Söderåsleden är en 73 km lång vandringsled, uppdelad på 6 etapper, på vackra Söderåsen i Skåne. Speciellt med Söderåsleden är att den saknar ledmarkeringar ute i naturen. Skall du vandra Söderåsleden behöver ha en bra karta och GPS t.ex en vandringsapp i din mobil.

Det finns ingen som administrerar eller står bakom Söderåsleden, och det finns inga samarbetsavtal med markägare. Söderåsleden regleras av svensk lagstiftning, som sammanfattas i Allemansrätten. Den ger Dig rätt att vistas i naturen men ställer också krav på Dig. Du vandrar Söderåsleden på egen risk och Du måste ta ansvar för natur och djurliv samt visa hänsyn mot markägare, boende och andra besökare.

En bra regel är att Du inte lämnar några spår efter Dig i naturen!

Kvärk i Söderåsens nationalpark.

Söderåsleden kompletterar och går ofta parallellt med andra vandringsleder t.ex. Skåneleden. Tanken är att man skall kunna göra rundvandringar, den ena leden åt ena hållet och den andra tillbaks. På något ställe går Söderåsleden och Skåneleden ihop t.ex. första delen av etapp 2, från Hålebäck förbi Maglaby, Mårtenstorp till Halahus.

Söderåsleden är överlag inte lika välpolerad som sin mer kända granne Skåneleden. Vandrar man Söderåsleden får man räkna med att ibland klättra under taggtrådsstaket, korsa ängar med betande djur eller kanske vada över en bäck. På några få ställen är terrängen lite tuffare t.ex. nere i Klöva Hallar kanjonen. Som tack för besväret kommer du att bli bjuden på naturupplevelser utöver det vanliga. Alla med normal kondition klarar av att vandra Söderåsleden.

Söderåsledens etapper

På följande sidor finns Söderåsledens vandringsetapper beskrivna med text, bilder och GPX-filer.

Etapp 1Etapp 2Etapp 3Etapp 4Etapp 5Etapp 6

Facebookgruppen ’Söderåsleden’

I facebookgruppen ’Söderåsleden’ är alla välkomna att dela med sig av tips, förslag, ledstatus och feedback vid vandringar på Söderåsleden. Dela gärna med dig av inspirerande foto från din vandring. https://www.facebook.com/groups/soderasleden/

Klövabäcken nere i kanjonen Klöva Hallar, en magisk miljö.

Allmän information

Tillgång på vatten är begränsad längs Söderåsleden. Ha gott om vatten med dig, och fyll alltid på med dricksvatten när du har chans till det. Knacka på och be om att få fylla på vattenflaskorna när du passerar ett hus, boende längs Söderåsleden är oftast vänliga och hjälpsamma.

Tänker du övernatta, räkna inte med att få plats i de vindskydd som finns på Söderåsen, ha alltid med en tarp eller hängamatta, då kan du sova var som helst.

Respektera eldningsförbuden som ofta utfärdas under sommarhalvåret, se brandriskprognos. Bästa tiden att vandra och övernatta på Söderåsen är därför under våren och hösten.

Det är inte överallt längs Söderåsleden som det finns mobiltäckning, speciellt inte nere i kanjoner och raviner. Glöm inte att berätta för nära och kära att du ger dig ut på äventyr och vart du skall.

Klåveröd

Bakgrunden till Söderåsleden

Söderåsen är en fantastisk tillgång för de drygt 3,6 miljoner människorna i Skåne och Själland, och för fler mer långväga besökare. Men trycket på naturen är hårt längs Skåneleden och framförallt runt kanjonen i Skäralid. Söderåsleden är ett sätt att visa att Söderåsen har så mycket mer att erbjuda och många fler vackra platser, samtidigt som trycket på naturen sprids över större yta.

Begreppet Söderåsleden är skapad 2019 av VisitSoderasen.se. Men i naturen råder ingen copyright, så Söderåsleden får närmast betraktas som ’Public Domain’.

Alla fotografier här är tagna av Mikael Persson, och får däremot ej användas utan fotografens tillstånd.

Pin It on Pinterest