Söderåsleden Etapp 4

Etapp 4 av Söderåsleden är 9,6 km och går från Lilla Klåveröd, förbi Traneröds mosse, genom Grindhus, till Klåverödsdammen Tagmaden. Vidare längs Dejebäcken in i Söderåsens nationalpark genom Kvärk och avslutas vid vindskydden i Lierna.

Söderåsleden är en i naturen omärkt vandringsled på Söderåsen (mer information här). Skall du vandra Söderåsleden behöver du en GPS, t.ex. en mobiltelefon med en vandringsapp, med etappen laddad som ett GPX-spår som hjälpmedel för att hitta rätt.GPX-fil: Söderåsleden – Etapp 4

Gå från grinden vid Mölledammen längs det blå spåret åt nordöst, runt gården Lilla Klåveröd. Du går genom gamla naturbetesmarker med artrik flora, här kan du stöta på betande djur. Så småningom kommer du upp på en granbeklädd kulle som på gamla kartor benämns Ekbacken. Nedanför Ekbacken stöter du på utkanten av Traneröds mosse, här går du på spång.

Vandringsspången på Traneröds mosse nedanför Ekbacken.

Fortsätt på vägen åt sydost till parkeringen vid Traneröds mosse. Mossen är en unik plats på Söderåsen med speciellt växt och fågelliv. Har du tur och kommer här när Tuvullen blommar i slutet av maj så är hela mossen vit. Här kan du också hitta rundsileshår som är köttätande och många andra mycket speciella växter. Tar du ett steg utanför spången är det alltid blött och marken gungar.

Traneröds mosse
Traneröds mosse

Följ det vita spåret på spången vidare åt sydost tills du kommer fram till Grindhus och den asfalterade vägen mellan Ljungbyhed och Klåveröd. Gå över vägen och fortsätt följ det vita spåret genom fägatan, här betar ofta djur.

Fägatan vid Grindhus.

Fortsätt på spången och genom granskogen ner till Klåverödsdammen, eller Tagmaden som den egentligen heter. Detta är en populär och välbesökt plats. Här finns raststuga, toaletter och flera vindskydd runt dammen. I dammen fiskas bäcköring och regnbåge, om man har fiskekort. Vill du dela upp denna dagsetapp i två lite kortare, då är detta den bästa platsen att övernatta på.

Klåverödsdammen, Tagmaden.

Från Klåverödsdammen vandrar du österut till ruinerna av Klåveröds kvarn. Från Kvarnen följer du Skåneleden längs Dejebäcken in i Söderåsens Nationalpark till Kvärk. Efter ca 1,5 kilometer kommer du fram till en vägkorsning.

Vägen till Kvärk.

Här lämnar du Skåneleden, istället fortsätter du på vägen åt höger som går till Kvärk. Efter bara drygt 300 meter kommer du till nästa vägkorsning. Du är framme i Kvärk. Här svänger du vänster men efter bara ca 75 meter svänger du in till höger på en liten stig. Så småningom öppnar skogen upp sig och du stöter på en grusväg. Här har du utsikt över betesmarkerna i Kvärk. Följ grusvägen österut i ca 2 km. När grusvägen börjar svänga norrut skall du följa en liten stig till höger ner till kanten av kanjonen i Kvärk.

Stigen ner till kanjonens botten.

Här går en brant stig ner till botten av kanjonen. Väl nere följer du bäcken åt nordväst till du stöter på Skåneleden. Följ Skåneleden på bron över bäcken upp till vindskydden i Lierna där dagsetappen slutar.

Tips på kvällstur

Efter att du har hittat en plats att sova på, käkat lite mat och vilat lite då rekommenderas en promenad utan packning från vindskyddet västerut ca 450 meter längs kanjonkanten till utsiktsplatsen i Lierna. Här går kanjonerna från Dejebäcken, Kvärk och Skäralid ihop, platsen heter Korsnäs. Detta är en av de vackraste platserna i Söderåsens Nationalpark.

Korsnäs från Lierna.

Stanna en extra natt

Ytterligare ett tips är att stanna i Lierna en extra natt, och använda den extra dagen till att utforska Skäralidskanjonen utan tung packning. Följ det blå spåret och gå ner i kanjonen vid vindskydden i Lierna bort till Korsskär och vidare till Offavägen. Där lämnar du det blå spåret och går istället upp till Kopparhatten på Offavägen. Sedan går du längs kanjonkanten ner till Skärdammen och Naturrum. Efter en paus, kanske en tur på vandringspången runt Skärdammen, så följer du det blå spåret igen, uppför trapporna till Hjortsprånget, och längs kanjonkanten tillbaks till vindskydden i Lierna. Detta är en fantastiskt vacker vandring på ca 7-8 km.

Mer om Söderåsleden
Välkommen till SödersledenEtapp 1Etapp 2Etapp 3Etapp 4Etapp 5Etapp 6

Foto: Mikael Persson.
Bilderna får ej användas utan fotografens tillstånd.

Pin It on Pinterest